Wat is een veilige website en hoe herken je deze?

wat is een beveiligde website
Geschreven door
Let altijd op of je inlogt op een veilige website. Internetbankieren, e-mailen, facebooken… overal waar je inlogt, is het prioriteit dat vertrouwelijke gegevens niet onderschept kunnen worden door partijen met slechte bedoelingen. 

 

Hoe herken je een veilige website?

Let op de volgende 2 kenmerken:

 1. De URL begint met ‘https://’. De s staat voor ‘secure’, het Engelse woord voor veilig.
 2. In de adresbalk ziet u een slotje.

 

Veilige website(s) herkennen per internetbrowser

 

 • Internet Explorer
  Je ziet het slotje  21014_veilige website_IE_slotje aan het eind van de adresbalk en wanneer je hierop klik krijg je de melding: ‘Deze verbinding met de server is versleuteld’. Soms kleurt de adresbalk ook groen, bij de beveiligde websites van banken bijvoorbeeld. Maar de groene kleur verschijnt niet bij elke beveiligde site.

 

 • Chrome
  Het deel ‘https:’ in de URL is groen en ervoor staat een groen slotje veilige website_Chrome_slotje. Je kunt op het slotje klikken voor meer informatie over de ingestelde rechten van de website en wijze van beveiliging. Dit is vrij technisch, maar je ziet bijvoorbeeld of pop-ups automatisch getoond mogen worden. Standaard staan pop-ups geblokkeerd. Chrome staat standaard op de Samsung Galaxy Tab 4 tablet. Ook hier is het groene slotje en ‘https:’ te zien.

 

 • Firefox
  Wanneer je in Firefox op het slotje 21014_veilige website_Firefox_slotjevooraan in de adresbalk klikt, krijgt je de melding ‘De verbinding met deze website is beveiligd’ of ‘Beveiligde verbinding’. Soms is het slotje groen en ziet je van wie de website is: veilige website_Firefox_groen slotje.

 

 • Safari
  Safari staat standaard op de iPad en iPhone. In de adresbalk staat een korte versie van de URL of van wie de webpagina is. Daarvoor zie je een slotje 21014_veilige website_Safari_slotje. Tik je op de adresbalk, dan verschijnt het complete adres met aan het begin ‘https://’. In Safari op de Mac kun je ook klikken op het slotje en vervolgens op Toon certificaat. Je ziet hier een vinkje met daarbij de melding ‘Dit certificaat is geldig’.

 

 • Edge
  Edge staat standaard op een Windows 10-computer. In de adresbalk staat een korte versie van de URL of van wie de webpagina is. Daarvoor zie je een groen slotje en zie je van wie de website is:020516_Rabobank. Tik je op de adresbalk, dan verschijnt het complete adres met aan het begin ‘https://’.

 

Ander bijkomend voordeel voor veilige websites: Hoger in Google!

Naast dat veilige websites een slotje voor hun webadres hebben, heeft het ook nog een ander groot voordeel: zoekmachines zoals Google juichen beveiligde websites toe en geven deze veilige sites een voorsprong in de zoekresultaten t.o.v. sites die geen slotje/https hebben.

Zorg er dus altijd voor dat het webdesign bureau waar jij een website wilt laten bouwen dit ook aanbiedt. Is dit niet het geval dan moet je een andere partij zoeken.

 

Waarom?

Dit is tegenwoordig de standaard en anders moet je dit in een later stadium alsnog aanvragen.

 

TIP! Laat je een website maken door WebKenbaar? Dan wordt deze standaard met https / SSL gemaakt en opgeleverd. Bel 085-0606 538 voor meer info.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *