Vijf dingen liever niet gebruiken op een website

dingen liever niet gebruiken op een website
Geschreven door

Het mooie van een website laten maken door WebKenbaar, is dat je na oplevering alles kunt doen en laten wat je wilt. Een grote of juist een kleine foto plaatsen, teksten met een bepaald lettertype of een filmpje plaatsen. Alles is mogelijk en naar jouw smaak in te delen. Let wel op de volgende vijf dingen die je beter niet kunt doen om jouw lezers te irriteren…

 

1) Automatisch muziek afspelen op website, niet doen!

Als je als lezer op een website komt en je denkt: “he wat een leuke website” en vervolgens schrik je je het apelazarus, omdat er automatische muziek wordt afgespeeld. Jouw lezer is verward en dwaalt in 1 klap weg van jouw content. Het heeft geen toegevoegde waarde. Wil je dan perse dat mensen een bepaald muzieknummer moeten horen? Geef ze dan op zijn minst de keuze om dit zelf te bepalen. Kortom, liever geen automatische muziek playlist op een website alsjeblieft.

 

2) Niet gebruiken: Aangepaste scroll snelheid op website

Wat bedoelen we nou precies met aangepaste scroll snelheid op jouw website? Jouw muis of trackpad heeft een aanwijzersnelheid (hoe snel de muis beweegt) en scrollsnelheid (hoe snel je scrollt). En deze twee dingen zijn altijd hetzelfde, behalve als iemand dit op zijn website heeft aangepast. Zonder dat je het wilt vlieg je ineens door de website heen of kom je geen centimeter meer vooruit als je scrollt. Heel simpel gezegd: gewoon niet gebruiken op je website!

 

3) Pop-ups niet gebruiken op website

Je kent ze waarschijnlijk wel: je komt op een website en bent er een aantal seconden iets aan het lezen en BAM! Ineens verschijnt er een pop-up met een bloktekst: “schrijf je in op onze nieuwsbrief”  of “volg ons op Facebook en krijg 10% korting”. Ontzettend opdringerig wanneer je net iets aan het lezen bent. Je moet het zien alsof je net in een winkel komt en de verkoper staat gelijk in je nek te hijgen. Verkoop je een goed product of bied je een goede dienst aan dan is de klant hier heus wel voor te porren. Er zijn betere manieren om een potentiele klant tot vaste klant te maken. Liever geen pop-ups gebruiken op je website.

 

4) Niet alleen Stockfoto’s gebruiken op website

Het is echt niet verboden om in sommige gevallen een stockfoto te gebruiken (heel klein of blurred of zo ;)) maar we zijn echt allemaal al jaren klaar met de standaard stockfoto’s zoals:

  • de vriendelijke man / vrouw met koptelefoon voor je support / contact pagina;
  • de mannen in het pak die elkaar de handen schudden;
  • de man die op het whiteboard schrijft / tekent;
  • het groepje blije medewerkers dat in de lucht springt;
  • enz.

Als je echt stock foto’s ‘moet’ gebruiken zorg dan in ieder geval dat:

  • ze niet door de hele wereld gebruikt worden en zeker niet door je concurrenten;
  • je ze bewerkt zodat ze een beetje je eigen look & feel krijgen;
  • echt niet anders kan! Een goede fotograaf heb je al rond de €750, – voor een dagdeel.

 

5) Niet gebruiken op website: Overdosis aan lettertypes

Er zijn ontelbaar veel lettertypes (fonts) en ook heel veel prachtige fonts. Het is ook niet moeilijk meer om bijvoorbeeld een Google font aan je website toe te voegen. Met meer dan 3 fonts maak je van jouw website al snel chaotisch geheel en wordt het er voor de bezoekers niet duidelijker op en een reden om te stoppen met lezen.

De meeste websites kunnen het prima af met 2 fonts. Een font voor je titels / kopjes en een font voor je (body) tekst. Gebruik vooral ook een lekker leesbare font voor je body tekst, want het is de content die lekker moet lezen.

 

 

Wat kan je dan wel gebruiken op een website?

Toffe designs, gebruiksvriendelijke interfaces en nuttige content. Zo ontwerpen we eigenlijk alleen maar websites bij WebKenbaar die we zelf ook wel zouden gebruiken. Gebruik jij één van de bovenstaande dingen op jouw website? Kijk er dan eens kritisch naar, en pas hier en daar wat dingen aan. Zie het zo: lees het vanuit de bezoeker en stel jezelf de vraag: dit is een goede website en hier zou ik vaker terug willen komen of juist niet en pak dan de verbeterpunten aan.
Denk je dat jouw website nog beter kan, maar weet je niet hoe? Geef ons een belletje (085-0606 538), dan kijken we er eens samen naar.

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *