Hoe duur is een nieuwe website laten maken?

hoe duur is een website laten maken
Geschreven door

Een veel voorkomende vraag bij ondernemers is: “hoe duur is een website laten maken?” Eigenlijk een terechte vraag, want er zijn honderden webdesign bureaus en freelancers met uiteenlopende tarieven. 

Als je nu 5 offertes aanvraagt – bij 5 verschillende webdesign bureaus – dan krijg je 5 totaal verschillende prijzen terug. En dat kan op het eerste zicht een beetje vreemd overkomen, helemaal als je al weet hoe de website er uit moet komen te zien.

Om die prijsverschillen te begrijpen, moet je weten waarom het ene webdesign bureau meer vraagt dan de ander.

 

Hoe duur is een website laten maken & wat kost het gemiddeld?

Laten we beginnen met een heel versimpeld antwoord en daarna gaan we kijken wat je precies nodig hebt en wat een website laten maken echt gaat kosten. Je wilt tenslotte weten hoe duur een website laten maken nou daadwerkelijk is.

Wat mogelijkheden:

 1. Bij veel (beginnende) zelfstandige webdesigners kan je voor rond de 1.250 euro een mooie simpele website krijgen die redelijk in elkaar zit (qua gebruiksvriendelijkheid en design).
 2. Bij webdesign bureaus kan je voor 2.000 en 5.000 euro een goede website laten bouwen. Je betaalt voor extra ervaring, een team met specialisten die aan jouw website gaan werken en dat alles zowel nu als over 5 jaar gewoon goed werkt. Een professionele goed-in-elkaar-zittende website.
 3. Grote complexe websites, zoals websites van de overheid, grote webshops, bekende merken of bedrijven met veel content, kunnen zelfs prijzen verwachten tussen de 8.000 en 100.000 euro of zelfs uitschieters van een miljoen.
 4. Je kan een webbouwer inschakelen om een website template (een design die door meerdere websites wordt gebruikt) te installeren en alles goed te zetten. Dit kost tussen de 300 tot 700 euro.
 5. En als je een zeer beperkt budget hebt als beginnende ZZP’er en/of veel tijd, dan kan je er natuurlijk ook voor kiezen om een eigen website, blog of webshop te maken. A) je koopt een professioneel WordPress template bij Themeforest. Je bent dan rond de 50 euro kwijt (en redelijk wat tijd). B) je maakt een website/webwinkel met behulp van een website builder. Technische kennis is niet nodig, omdat je geen html codes hoeft te gebruiken. Je moet alleen wel weten hoe je de website structuur indeelt om later goed gevonden te worden op zoekwoorden in zoekmachines.

 

Komen er nog  jaarlijkse of maandelijkse kosten bij?

Ja. Om een website of webwinkel in “de lucht” te houden, heb je een hosting pakket met domeinnaam nodig. Deze kosten voor webhosting en domeinnaam reken je jaarlijks of maandelijks af. Bij WebKenbaar maken wij gebruik van SSD hosting voor onszelf, maar ook voor onze klanten. SSD is een zeer snelle hosting.

Uiteraard wil je dat de software van je website wordt voorzien van de laatste technische updates. Daarnaast wil je dat alle beveiligingsupdates worden geïnstalleerd en dat er elke nacht een backup wordt gemaakt van je websitebestanden. Dat gaat niet vanzelf. Dat kost tijd en geld. Een professionele website zonder maandelijkse kosten bestaat dus ook niet. Wil je niks betalen, dan krijg je ook niks. Zo simpel is het. Net als bij NetFlix of Office365. Voor complexe websites die zijn gemaakt door gerenommeerde bureaus betaal je zomaar € 150,- per maand. Budgetaanbieders kunnen je al een professionele (eenvoudigere) websites bieden voor € 15,- per maand.

 

website laten maken met SSL

TIP!
Zorg altijd dat jouw website beveiligd is met SSL oftewel een slotje voor jouw url-webadres. Dit is tegenwoordig de standaard. Google waardeert dit en kan jouw website een hogere positie geven dan bijv. jouw concurrent die dit niet gebruikt. Laat je een nieuwe website maken bij ons dan krijg je dit dus ook standaar erbij. Helaas zien we nog te veel website bouwers en websites waarbij dit niet geval is. Echt doen!

 

Toch verschilt de prijs voor een website per webdesigner en bureau

We hadden zoals je hierboven hebt kunnen lezen een aantal voorbeelden gegeven over wat je kunt verwachten qua website prijs. Toch kunnen er grote verschillen zijn:

 • Zo zijn er ervaren zelfstandige webdesigners die 5.000 a 10.000 euro vragen (high-end professionals)
 • Er zijn zelfstandigen die voor 800 euro een website op maat website aanbieden (maar die zitten technisch gezien of qua design nooit helemaal goed in elkaar).
 • Twee webdesign bureaus die aan de buitenkant op elkaar lijken kunnen voor dezelfde offerte op twee totaal verschillende prijzen uitkomen. Door het gehanteerde proces, het aantal medewerkers, de support, de expertise, creativiteit en de ervaring van de medewerkers kan de prijs zo met een paar duizend euro verschillen.

En helaas is het voor het niet-getrainde oog niet makkelijk zichtbaar welk webdesigner en webbouwer nou kwaliteit oplevert en welke niet. Hoe een website eruit ziet zegt namelijk niet direct wat over de kwaliteit van de website.

 

Stel jezelf de vraag: wat voor website wil ik?

Dat je een mooie website wilt hebben voor een mooie prijs begrijpen we. Maar stel eerder de vraag: waarvoor dient de nieuwe website? Denk bijvoorbeeld hieraan:

 1. Is het puur bedoeld als online visitekaartje? (openingstijden, prijslijst, contactgegevens etc)
 2. Wil je dat je ook goed gevonden wordt op bepaalde zoekwoorden?
 3. Wil je juist meer verkopen via de webshop?

 

Tijd = prijsbepalend voor een nieuwe website

Laat je een nieuwe website maken welke puur als online visitekaartje moet fungeren dan ben je relatief goedkoop uit. Dat kost een webdesign bureau of freelancer minder tijd dan wanneer je een website nodig hebt met zoekwoorden waarop je gevonden wilt worden.

Waarom?

Om goed gevonden te worden in zoekmachines en om hoger in Google te komen, zullen er veel pagina’s met teksten geschreven moeten worden met de juiste zoekwoorden. Daarnaast zullen de pagina’s een goede linkstructuur moeten hebben en zullen er links moet komen vanaf andere websites om jouw nieuwe website sterk te maken. Kortom, tijdrovend werk! En ja…dat kost geld.

 

Tot slot: Hoe duur is een website laten maken door WebKenbaar?

Kies je ervoor om een website te laten maken door ons dan weet je van tevoren waar je aan toe bent. Wij zijn bij WebKenbaar transparant in onze website prijs en je komt achteraf niet met hogere kosten te zitten voor een website.

Je kan ons altijd bellen op telefoonnummer: 085-06 06 538

 

 

 

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *